Pagrindinis puslapis | Registracija | Prisijungti
Kulinarijos menas
[ Nauja žinutė · Nariai  · Paieška · ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Meduoliai
kulinarijosmenaDate: Pirmadienis, 2010-07-19, 11:17 | Žinute # 1
Admin
Grupė: Administratoriai
Žinutės: 343
Reputacija: 0
Statusas: Išsijungęs
Pirmiausia reikia žinoti, kad meduoliai gaminami su natūraliu arba dirbtinu medumi. Tačiau tikriems meduoliams geriausia naudoti dirbtinį medų, nes natūralus medus kaitinamas netenka daugelio vertingų savybių. Tačiau norint pagerinti meduolio skonį, dalį dirbtinio medaus galima pakeisti natūraliu.
Nuo medaus tešla pasunkėja, todėl į ją reikia dėti sodos arba kepimo miltelių. Tada kepinys bus purus ir minkštas.
Kepimo miltelius dažniausiai sudaro geriamoji soda, bulvių krakmolas ir citrinos rūgštis. Kartais juose būna aromatinių arba dažančių medžiagų. Kepimo milteliai pradeda veikti drėgnoje ir šiltoje aplinkoje (aukštesnėje nei kambario temperatūroje).
Tam, kad cheminiai tešlų purentojai tolygiai pasiskirstytų tešloje, rekomenduojama juos persijoti kartu su miltais. Blogai pasiskirstę kepimo milteliai susikaupia atskirose vietose ir kepinys iškyla nevienodai, susidaro pūslės.
Kepimo miltelių imama 1 % miltų svorio.
Į meduolių tešlą dedama sviesto, grietinės, kefyro. Nuo jų meduoliai būna minkštesni.
Specifinį, meduoliams būdingą skonį suteikia sumaltų prieskonių mišinys. Jo sudėtis gali būti tokia:
3 a.š. cinamono
3 a.š. kvapiųjų pipirų
2 a.š. gvazdikėlių
1 a.š. geltonojo imbiero
1/2 a.š. kardamono
1/2 a.š. muskato
1/2 a.š. badijano

Į meduolius dedami įvairūs priedai: riešutai, razinos, kiti džiovinti vaisiai. Jei norima, kad meduoliai būtų tamsesni, galima pridėti padeginto cukraus. Jis ruošiamas taip: 2 v.š. cukraus kaitiname, kol jis tampa tamsiai geltonomis putomis. Įpilame pusę stiklinės vandens ir vėl pakaitiname. Visas cukrus turi būti ištirpęs.
Meduoliai yra skirstomi į minkštuosius ir kietuosius. Minkštieji meduoliai dar kitaip vadinami biskvitiniais, jie kepami 180-200 temp. 30-50 min., priklausomai nuo meduolių dydžio. Kietieji meduoliai kepami 200-220 temp. 15-25 min.
Minkštuosius meduolius galima pertepti įvairiais kremais, uogienėmis, kietuosius - aptepti glajumi, šokoladu.

Meduolius, ir minkštuosius ir kietuosius, reikia laikyti uždengus. Kuo ilgiau laiko meduoliai, tuo jie skanesni. Iškepti meduoliai gali išbūti mėnesį laiko.

Šaltinis "Kviečiu prie stalo"

 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: