Saldus pyrago pagrindas Šiam pyrago pagrindui naudojamos pyragų formos negilios, su grioveliais. Geriausia tinka pyragaičiams su kremu.
Reikės
140 gr miltų
1/8 a.š. druskos
55 gr cukraus
115 gr šalto sviesto
1 didelio kiaušinio trynio
1-2 šaukštai labai šalto vandens
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Supjaustykite mažais gabalėliais sviestą, jį sudėkite į miltų mišinį ir maišykite tešlos maišytuvu arba dviejų peilių pagalba, kapodami. Kol masė taps panaši į smėlio, drėgna su žirnio dydžio gabalėliais.
Šakute ar plakikliu išplakite kiaušinio trynį su vandeniu. Lėtai supilkite išplaktą trynį į miltus ir išmaišykite, kol mišinys sudrėks. Tešlai sukibus, suformuokite rutulį ir įvyniokite jį į maišelį ar maistinę plėvelę. Iškočiokite rutulį, kad jis taptų plokščios disko formos, o plėvelės kampai užsipildytų tešla. Mažiausiai pusei valandos padėkite į šaldytuvą. Jei šaldytuve laikysite ilgiau, tai prieš dirbdami su šia tešla, palaikykite ją kambario temperatūroje, kad šiek tiek sušiltų.
Išimkite tešlą iš plėvelės ir iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kočiokite nuo tešlos vidurio iki kraštų, kol tešla taps reikiamo storio ir 2,5 cm ilgesnė už kepimo formą. Jei tešla kimba prie kočėlo, pabandykite ant jos uždėti maistinę plėvelę ir tada kočiokite. Tešlą į kepimo formą dėkite, užvynioja ją ant kočėlo. Atsargiai įspauskite tešlą į formą. Jei tešla įplyštą, tai pamiltuotais pirštais ją sutvarkykite.
Greitesnis ir lengvesnis būdas
Supjaustykite suformuotą tešlos diską 0,3 pločio riekelėmis ir išdeliokite jas ant pyrago formos dugno ir palei sieneles. Paspauskite, kad tešlos dalys susijungtų ir forma būtų tolygiai paklota.
Saldaus pyrago pagrindo gaminimo variantai
Vanilinė tešla ruošdami pagrindinį receptą, į kiaušinio trynio ir vandens mišinį įpilkite 1/2 a.š. vanilės esencijos.
Migdolinė tešla ruošiant tešlą pagal pagrindinį receptą, reikės 100 gr miltų ir į miltų mišinį įmaišykite 28 gr maltų migdolų.
Šokoladinė tešla ruošdami tešlą pagal pagrindinį receptą, į miltų mišinį įberkite 2 v.š. kakavos miltelių.
Citrininė tešla ruošdami tešlą pagal pagrindinį receptą, į miltų mišinį įtarkuokite 1 citrinos žievelę.
Tešla su cukraus pudra ruošdami tešlą pagal pagrindinį receptą, vietoje 55 gr cukraus įberkite 28 gr cukraus pudros.
Šaltinis Rebecca Baugniet "500 pyragų ir pyragaičių"